ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗПОДІЛУ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ТЕРИТОРІЇ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛІГОНУ "ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ" - Сплодитель, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати еколого-геохімічних досліджень ґрунтового та рослинного покриву територій військового полігону "Олешківські піски", проведено класифікацію хімічних елементів за класами небезпечності та їх порівняння з гранично допустимими концентраціями. Аналітичні роботи з визначення валового вмісту та рухомих форм важких металів у ґрунтах проведено методом атомної адсорбції та методом мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ICP–MS), окремі визначення отримані з використанням гамма-активаційного та рентгенофлуоресцентного аналізів. Аналіз та інтерпретація коефіцієнтів концентрації сполук важких металів здійснено на ландшафтно-геохімічних засадах. Розроблено регулярну сітку точок пробовідбору, що побудована з урахуванням ландшафтної структури території і забезпечує контроль за ландшафтно-геохімічними потоками та бар’єрами. Розраховано сумарний показник забруднення ґрунтового покриву полігону з урахуванням різної токсичності елементів. Він досягає максимальних значень у районі розташування вогневих позицій та котла військового полігону. Середній показник Zс поверхневого шару ґрунту становить – 32, що відповідає небезпечному рівню забруднення. Досліджено вміст рухомих форм важких металів у ґрунтовому покриві полігону з метою ідентифікації токсичних та толерантних рівнів концентрації важких металів, а також локалізації резервних джерел елементів у ґрунтах, здатних підтримувати оптимальний рівень концентрації у ґрунтовому розчині. Встановлено, що вміст важких металів у трьох рухомих формах складають наступні геохімічні асоціації: у кислоторозчинній формі: Mn> Zn> Pb> Cu> V> Ni> Co> Cd; в обмінній: Mn> Zn> Pb> V> Co = Ni> Cu> Cd; у водорозчинній формі: Mn> Zn> Pb = V> Co> Ni> Cd> Cu. Наведено результати досліджень щодо інтенсивності накопичення та характеру розподілу валових та рухомих форм важких металів у ґрунтовому просторі та їх міграцію у профілі ґрунту. Виділено домінуючу техногенну геохімічну асоціацію: Cd> Hg> Pb> Cu> Zn> Ni> V> Co> Mn. Виявлено ландшафти з максимальним поліелементним забрудненням.