ВМІСТ КРЕМНІЮ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРУНТІВ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Тонха, О.; Бикова, О.; Піковська, О.; Федосій, І.; Меньшов, О.; Шепель, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Кремній відіграє важливу роль у рості й розвитку рослин, їхньої стійкості до стресових умов. Однак дослідження вмісту різних форм кремнію в ґрунтах, їхнього взаємозв’язку з катіонами ґрунтів обмежені, що особливо актуально в контексті інтенсивного сільського господарства та аридизації клімату в Україні. Метою представленого дослідження було визначення вмісту сполук кремнію різної рухомості в орних ґрунтах Хмельницької області, ідентифікація просторових змін цих параметрів, а також виявлення залежності між вмістом сполук кремнію і розміром частинок ґрунту. Дослідження проводилося на ділянці ТОВ "Лотівка Еліт" Шепетівського району Хмельницької області в польовій сівозміні. Для зразків ґрунту були визначені: розподіл часток за розмірами, вміст фракцій різного гранулометричного складу для різних елементів, рН екстракції солі (1,0 М розчин KCl), вміст гумусу, кальцій і магній обмінних сполук при екстракції 1,0 М розчину KCl. Результати показали, що вміст сполук кремнію в ґрунтах залежить від гранулометричного складу, величини обмінної кислотності, вмісту гумусу і складу обмінних катіонів. У ґрунті кремній, екстрагований 0,1 М HCl, залежить від особливостей мікрорельєфу, може бути індикатором накопичувальних та ерозійних процесів і є параметром, який змінюється інтенсивніше порівняно з гранулометричним складом і вмістом катіонів обмінного кальцію і магнію.