НЕЗАКОННЕ ВИДОБУВАННЯ БУРШТИНУ ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З НИМ - Кучинська, О.; Нестеровський, В.; Старенький, О.; Циганюк, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Суттєве збільшення попиту на бурштин у світі зумовило виникнення в Україні цілої низки проблем, пов’язаних не тільки з геологією та надрокористуванням, але й економікою, правом та іншими сферами життєдіяльності суспільства. Запобігання та боротьба зі злочинами, які пов’язані з незаконним видобутком бурштину, здійснюється за допомогою різних заходів і методів. Одним із них є реалізація норм ст. 240 Кримінального кодексу України через притягнення винуватих осіб до кримінальної відповідальності, що відбувається через застосування норм кримінального процесуального права: кваліфікації дій осіб при внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, застосування заходів забезпечення кримінального провадження, здійснення доказування у справах, що пов’язані з незаконним видобутком бурштину тощо. Саме тому є необхідність у проведенні теоретичного і правового аналізу, розробки практичних рекомендацій для забезпечення ефективності застосування заходів боротьби з незаконним видобуванням бурштину під час здійснення доказування в кримінальних провадженнях. Серед таких заходів автори виділяють: негласні слідчі (розшукові) дії, оскільки за їхньою допомогою можливо отримати належні, допустимі та достовірні докази незаконного видобування; кваліфікацію дій осіб за наявності фактичних підстав, що свідчать про вчинення злочину середньої тяжкості, передбаченого ч. 2, 3 ст. 240 КК України за ч. 4 ст. 240 КК України, визначено як необґрунтовану; з метою уникнення зазначеного вище запропоновано в чинному КПК України передбачити можливість проведення негласних слідчих (розшукових) дій не лише щодо тяжких чи особливо тяжких, а також і щодо злочинів середньої тяжкості.