ЦИКЛІЧНІСТЬ ВУГЛЕВИДОБУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА ПОТЕНЦІАЛ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ - Горошкова, Л.; Хлобистов, Є.; Волков, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У результаті проведених досліджень сформовано механізм управління сталим розвитком вугільної галузі України. Однією із проблем вугільної галузі є суттєві втрати при видобутку вугілля. Установлено, що резервом підвищення ефективності функціонування галузі, за умови більш ощадливого ставлення до ресурсів, є інвестування в реконструкцію шахт. Уповільнення розвитку вугільної галузі є наслідком бойових дій в Донецькій та Луганській областях. Показана неефективність транспортного забезпечення щодо вугільних ресурсів, що імпортуються в Україну, оскільки перевага віддається залізничному транспорту замість більш дешевого – морського внаслідок недорозвиненості відповідної портової інфраструктури. Доведено, що забезпечити раціональне використання вугільних ресурсів України можливо шляхом збалансування видобутку, виробництва вугільної сировини та подальшого їхнього використання в наступних виробничих процесах. Такими процесами щодо коксівного вугілля є виробництво металу, а щодо антрациту – теплової енергії. Проведено дослідження взаємозв’язку темпів зростання обсягів видобутку та виробництва вугілля коксівного, виробництва коксу, експорту та імпорту коксу і виробництва чавуну в 2008–2017 рр. Доведено, що імпорт коксівного вугілля суттєво залежить від цінової кон’юнктури і практично не пов’язаний з потребами металургійної галузі України. Показано, що система управління раціональним використанням потенціалу країни щодо коксівного вугілля має включати збалансування потоків видобутку вугілля, виробництва коксу та напівкоксу залежно від потреб металургійної галузі країни з урахуванням циклічності її розвитку. Установлена необхідність узгодження обсягів видобутку, виробництва та споживання антрациту між собою та врахування наявності малих циклів розвитку теплоенергетики.