МОНІТОРИНГ ВЕРТИКАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ ТЕРИТОРІЇ ЗАКАРПАТТЯ ЗА ДАНИМИ РАДАРНОЇ ІНТЕРФЕРОМЕТРІЇ - Углицьких, Є.; Вижва, С.; Іванік, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Представлено результати моніторингу деформацій земної поверхні території Закарпаття, виконаного за допомогою методу радарної інтерферометрії. Метод радарної інтерферометрії дозволяє здійснювати моніторинг зміщень земної поверхні в режимі реального часу і оперативно отримувати актуальні дані. На основі проведених досліджень Карпатського модельного полігону було опрацьовано 26 пар інтерферограм за період 2016–2018 рр. і побудовано загальну карту вертикальних зміщень земної поверхні полігону. Виконано ранжування території на три зони згідно з показниками вертикальних зміщень земної поверхні. Підтверджено, що використання даних інтерферометрії є ефективним для детального аналізу режиму та динаміки небезпечних геологічних процесів, зокрема для розвитку зсувів. Дані зйомки мають практичну цінність і за хорошої розрізненості та відповідного алгоритму обробки дають обґрунтовані результати, які в поєднанні з даними літолого-стратиграфічних, геоморфологічних і структурно-тектонічних досліджень можуть бути використані для прогнозування небезпечних геологічних процесів і мінімізації їхнього негативного впливу на природно-техногенні системи.