ГІДРОГЕОЛОГІЧНА ДІЯ ДРЕНАЖУ ТА ДРЕНАЖНИХ СИСТЕМ ЗОНИ ПОЛІССЯ У ЗМІННИХ КЛІМАТИЧНИХ УМОВАХ - Рокочинський, А.; Шевченко, О.; Волк, П.; Турченюк, В.; Коптюк, Р.; Волк, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз літературних джерел щодо різних методів і моделей з визначення та розрахунку модуля дренажного стоку як визначального показника гідрогеологічної дії дренажу і дренованості території. Для обчислення розрахункового модуля дренажного стоку застосовують емпіричний, аналітичний, водно-балансовий методи або приймають його за рекомендаціями без достатнього економічного та екологічного обґрунтування, що не відповідає сучасним вимогам при створенні та функціонуванні такого роду об’єктів. Традиційно конструкції та параметри сільськогосподарського дренажу визначаються за розрахунковим модулем дренажного стоку, який забезпечує необхідні умови відведення зайвої вологи активного шару ґрунту у весняний період (як основний розрахунковий) і відповідає певному рівню розрахункової забезпеченості формування гідрографа стоку. За узагальненими результатами досліджень при розрахунку параметрів дренажу значення модулів дренажного стоку брались у межах: для мінеральних ґрунтів 0,4…0,6 л/сꞏга, для торф’яних – 0,2…0,6 л/сꞏга. Ці рекомендовані значення не виправдали себе, оскільки визначені за ними параметри дренажу враховують тільки технологічні умови його роботи. Але при цьому недостатньо враховані умови формування економічного і абсолютно екологічного ефекту в межах системи, що не дозволяє вважати ці модулі оптимальними. Виконані нами дослідження й оцінка гідрогеологічної дії дренажу та дренажних систем показали значну мінливість значень модулів дренажного стоку в часі й просторі, виявили значну кількість чинників, що на них впливають, підтвердили їхню невідповідність прийнятим розрахунковим значенням. У зв’язку із цим запропоновано новий підхід до оцінки ефективності дії дренажних систем і визначення модулів дренажного стоку – за критерієм формування врожайності за змінних природних (у т.ч. кліматичних) і агротехнічних умов. Наведено нові оптимальні розрахункові значення модулів дренажного стоку, у т.ч. для критичних умов – при випадінні добових максимумів опадів різної забезпеченості.