МОНІТОРИНГОВА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД У РАЙОНАХ ЗАХОРОНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ - Азімов, О.; Кураєва, І.; Трофимчук, О.; Злобіна, К.; Кармазиненко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У північно-західній частині Київського полігону № 5 захоронення твердих побутових відходів та у прилеглому до неї районі проведено моніторингові еколого-гідрогеохімічні дослідження поверхневих вод. На підставі аналізу відібраних з наявних водойм проб поверхневих вод полігону виявлено забруднення їх стічними водами з великим вмістом насамперед органічних токсикантів. Вірогідно, останні надходять або з карт і ставків-фільтратонакопичувачів полігону, або зі свиноферми, що розташована неподалік від нього, і до того ж гіпсометрично вище по поверхні рельєфу. Для конкретизації відповіді необхідними є додаткові дослідження. Натомість поверхневі води поза територією полігону характеризуються еколого-гідрогеохімічними показниками, що не перевищують гранично допустимі концентрації, однак вони вище фонових значень. Це свідчить про те, що істотного виносу хімічних забруднювачів з поверхневими водами з території північно-західної частини полігону № 5 за його межі протягом періоду більше півроку немає. Лише короткоперіодичний моніторинг водних об’єктів території здатен установити ті часові інтервали в межах пір року, коли може відбуватися забруднення вод різноманітними токсикантами.