ВИКОРИСТАННЯ КІЛЬКІСНИХ ДАНИХ 3D СЕЙСМОРОЗВІДКИ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПАСТОК ВУГЛЕВОДНІВ У МЕЖАХ ПІВНІЧНОГО БОРТУ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Вижва, С.; Соловйов, І.; Михалевич, І.; Круглик, В.; Лісний, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На основі результатів численних сейсмічних досліджень, що проведені на площах і родовищах північного борту Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ), визначено доцільну стратегію виявлення пасток вуглеводнів у даному регіоні. При цьому враховано сучасні вимоги до пошуків і розвідки покладів газу та нафти. Вони полягають у визначенні імовірних зон скупчення вуглеводнів на основі аналізу структурно-тектонічної моделі. Водночас необхідним елементом розв’язання такого завдання також є використання прямих індикаторів вуглеводнів для прогнозування пасток структурного, літологічного або комбінованого типу. Показано, що ефективним підходом до виявлення пасток вуглеводнів у цьому регіоні є атрибутний аналіз з використанням таких сейсмічних атрибутів, як огинаюча сейсмічного сигналу, акустичний імпеданс або відносний акустичний імпеданс. У більшості практично важливих випадків аналіз розподілу значень цих атрибутів виявився достатнім для вирішення геологічних завдань. Водночас наведено приклад вилучення додаткової корисної інформації щодо просторового розподілу пасток вуглеводнів з об’ємних сейсмічних зображень, що отримані за сейсмограмами спільних джерел з обмеженим діапазоном нахилів кутів сейсмічних променів. Для аналізу розподілів значень сейсмічних атрибутів рекомендовано застосовувати технологію geobody як найбільш ефективну в разі використання даних об’ємної сейсморозвідки. Залежно від комбінації сейсмічних атрибутів, що беруть участь в аналізі, визначаються розподіли різних властивостей гірських порід, зокрема зони підвищеної пористості або зони присутності вуглеводнів. Аналіз з одночасним використанням декількох сейсмічних атрибутів дозволяє безпосередньо виявити насичені вуглеводнями геологічні тіла з підвищеною пористістю тощо. Наведено приклади виявлення пасток вуглеводнів на площах і родовищах північного борту ДДЗ, які підтверджені бурінням свердловин. Надано рекомендації на буріння свердловин з використанням розподілів значень різних сейсмічних атрибутів. Зроблено узагальнення щодо розподілу перспективних на наявність вуглеводнів ділянок на північному борті Дніпровсько-Донецької западини та наведено співвідношення цього розподілу з виявленими структурними елементами геологічного середовища.