ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ТОРФОВИХ СОРБЕНТІВ ДЛЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ - Ярошовець, К.; Ремезова, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Відомо, що сьогодні вміст органічних і неорганічних токсичних домішок у багатьох природних об’єктах у кілька разів перевищує гранично допустиму концентрацію, у результаті чого створюється підвищене рекреаційне навантаження. Стаття присвячена актуальній екологічній проблемі забруднення водойм і ґрунту аварійними розливами нафти та нафтопродуктами. Забруднена вода негативно впливає на людину, водних мешканців, рослини, мікроорганізми та прилеглі до неї території. Наведено особливості забруднення нафтою водних екосистем і розглянуто способи очищення водойм шляхом використання сорбентів. Розглянуто та проаналізовано однин з найбільш перспективних і ефективних методів очищення води – сорбційний, з використання рослинної сировини, а саме із застосуванням торфу. Установлена ефективність дії таких сорбентів при ліквідації нафтових забруднень. Проблема очищення водних об’єктів, заміна дефіцитних і дорогих фільтрів із синтетичних та інших матеріалів на більш дешеві й доступні з місцевої сировини набувають нині особливої гостроти та актуальності. Слід зазначити, що отримання даних сорбентів доцільно в екологічному та економічному плані через низьку вартість матеріалів, простоти отримання, високих сорбційних властивостей, можливості утилізації вторинної сировини. Проаналізовано економічну можливість Маневицього району щодо розробки торфової сировини для подальшого розміщення підприємства з виготовлення торфових сорбентів. Проаналізовано відомості щодо загальнотехнічних властивостей торфу родовища "Коза-Березина" в Маневицькому районі Волинської області. У статті розглянута еколого-економічна доцільність і запропоновано використання торфу даного регіону при виготовленні нафтосорбентів.