ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ВИДОБУТКУ ПІДЗЕМНИХ ВОД ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТРЕБ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН - Пасіка, С.; Чомко, Д.; Опанасенко O.; Хомяков, Д.; Скиба O.; Пасіка, Р.; Горбачук O. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Висвітлюються правові аспекти регулювання видобутку підземних вод для забезпечення потреб Збройних Сил України. Розглянуто та розкрито загальні тенденції видобутку підземних вод для забезпечення потреб військових частин. В умовах недостатнього ресурсного забезпечення, неефективної системи моніторингу довкілля та неефективного використання ресурсів у секторі безпеки та оборони досить актуальним є питання правового регулювання процесів видобутку підземних вод для забезпечення потреб Збройних Сил України як складової національної безпеки та оборони України. На сьогодні актуальною є проблема забезпечення водою віддалених військових частин, які не мають можливості під’єднатися до централізованої системи водопостачання і змушені використовувати свердловини для забезпечення потреб у водопостачанні. Проаналізувавши стан правового регулювання процесів видобутку підземних вод для забезпечення потреб Збройних Сил України, констатуємо, що існує ціла низка питань, які не врегульовані законодавством України, діють нормативноправові акти, які містять колізійні норми. Досягнення балансу соціальних, екологічних і економічних інтересів військових частин як складової національної безпеки та оборони України пов’язано з раціональним і збалансованим водоспоживанням і водокористуванням та є одним із пріоритетних напрямів в удосконаленні механізмів державного регулювання використання водно-ресурсного потенціалу України. Засобом реалізації даного напряму є розробка та здійснення узгоджених і взаємопов’язаних законодавчих, нормативних, організаційних, економічних, екологічних і технічних проектів і заходів щодо поліпшення якості водних ресурсів, їхнього раціонального та екологічно безпечного використання, збалансування господарських потреб у воді з ресурсними та екологічними можливостями водно-ресурсного потенціалу.