ВПЛИВ СТИСКАЛЬНИХ НАПРУГ У ПІВДЕННО-КАСПІЙСЬКІЙ МЕГАЗАПАДИНІ НА РОЗВИТОК І НАФТОГАЗОНОСНІСТЬ ЛОКАЛЬНИХ ПІДНЯТТІВ - Гурбанов, В.; Наріманов, Н.; Насібова, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У Південнокаспійській мегазападині (ПКМЗ) розглянуто такі структурні елементи: межиріччя Кури і Габирри, Абшеронський і Бакинський архіпелаги, Нижньокуринська западина і масив Годіна, що відрізняються геодинамічним і структурно-тектонічним розвитком, а також нафтогазоносністю. Для вирішення поставленого завдання було проаналізовано геодинамічний режим ПКМЗ, на основі складених автором геодинамічної схеми Центрального сегмента Середземноморського гірничо-складчастого пояса, схеми орієнтації стискальних напруг в НКВЗ і вперше розробленої методики їхньої якісної оцінки в межах структурних елементів шляхом складання карт ізоморф. Останні дозволяють визначити інтенсивність і характер поширення стискальних напруг, особливості їхнього впливу на складкоутворення, нафтогазогенерацію і формування скупчень вуглеводнів. Межиріччя Кури і Габирри розміщено на заході ПКЗ між близько розташованими Мало- і Великокавказською колізіями. Воно характеризується нафтогазоносними і перспективними субширотно орієнтованими лінійними складками, ускладненими діз’юнктивами і грязевулканізмом. Значення ізоліній карти ізоморф та їхня щільність свідчать про велику інтенсивність стискальних напруг північно-західної орієнтації. Абшеронський архіпелаг є західним елементом Абшероно-Прибалханської залишкової субдукції. Згідно з картою ізоморф з густою мережею ізоліній субширотної орієнтації архіпелаг ускладнений лінійною складчастістю, а також насувами, поперечними зрушеннями, грязевулканізмом, нафтогазоносністю і нафтогазопроявами, що свідчать про розвиток тут інтенсивних стискальних напруг. У Бакинському архіпелазі й Нижньокуринській западині (НКЗ) розвиток складок відбувався за напружень поздовжнього і поперечного вигинів. На картах ізоморф слабковиражена лінійність стискальних напруг очевидно пов’язана з формуванням між ними Західного борту ПКЗ у вигляді регіонального субмеридіонального підняття. Воно розвивалося під впливом стискальних напруг, що виникають під впливом північно-східного виступу Аравійської плити на Ірано-Афганську. НКЗ є сухопутним продовженням Бакинського архіпелагу. Її антиклінальні зони, регіональні розриви, грязевулканізм і нафтогазоносність мають продовження в останньому. Масив Годіна найсхідніший структурний елемент із розглянутих зі слабковідбитою складчатістю невстановленої перспективності. Ізолінії карти ізоморф не мають безпосереднього зв’язку з локальними підняттями, що свідчить про відсутність тут чітко виражених стискальних напруг. Проведений аналіз дозволив визначити ступінь розвитку стискальних напруг, їхній вплив на формування осадового розрізу, складкоутворення, грязевулканізм і нафтогазоносність розглянутих структурних елементів.