РЕАКЦІЯ БАГАТОРУКАВНИХ РІЧКОВИХ СИСТЕМ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ - Бортник, С.; Ободовський, О.; Гершевський, П.; Шманьда, Я.; Луц, М.; Хабель, М.; Вітковський, К.; Погорільчук, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Експлуатація гідроелектростанції (ГЕС) є однією з основних причин трансформації річкового стоку. Зміна гідрологічного режиму впливає на ряд інших процесів, що відбуваються в руслі річки, у тому числі на трансформацію її геоморфологічних особливостей. Висвітлено вплив Канівської та Влоцлавецької гребель на гідрологічний режим Середнього Дніпра та Нижньої Вісли. За допомогою методу IHA (Indicators of Hydrologic Alteration) та RVA (The Range of Variability Approach) визначено характер та масштаби змін режиму стоку річок Дніпра та Вісли, які спричинені функціонуванням гребель. Продемонстровано, що робота ГЕС, особливо в каскаді, є причиною змін рівня, швидкості та варіативності потоку. Оцінено, як зміна умов стоку у зв’язку з дефіцитом наносів вплинула на трансформацію річищ Вісли та Дніпра на ділянках, розташованих нижче від гребель ГЕС. За нашими результатами досліджень, реакція річкової системи на зміни режиму течії, зумовлена роботою Канівської та Влоцлавецької ГЕС, полягала у: 1) зміні ширини та глибини річищ; 2) зміні розмірів форм, що розділяють окремі протоки; 3) фіксації багаторукавної річкової системи. Більш динамічні потоки води за рахунок роботи ГЕС модифікують і пришвидшують природний процес еволюції звивистої річкової системи в багаторукавну, спричиняючи ерозію і звуження основних річищ. Як наслідок, бічні русла (протоки та відгалуження) займають вище гіпсометричне положення над основним руслом. Разом з тим вирівнювання потоку води в руслах спричиняє зниження рівня води і зникнення потоку в бічних руслах. У результаті розростаються острови, раніше розділені цими протоками. Сполучаючись між собою, вони утворюють широкі міжруслові форми.