ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДАМИ БАГАТОВИМІРНОГО СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ НАБРЯКАЮЧИХ ҐРУНТІВ ЯК ОСНОВИ ФУНДАМЕНТІВ ІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД У СУДАНІ - Чомко, Д.; Чомко, Ф.; Черкашина, Н.; Таранов, В.; Сейфельдін, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Запропоновано новий спосіб дослідження набрякаючих ґрунтів як основи фундаментів методами математичної статистики, що включає кластерний, факторний і кореляційно-регресійний аналізи. За результатами цих аналізів встановлено нормативні значення характеристик міцності цих ґрунтів залежно від їх фізичних властивостей і ступеня набрякання, межі застосування, переважальні фактори і кореляційні залежності між різними показниками властивостей ґрунтів. Запропоновано спосіб зонування досліджуваної території, що призводить до можливості диференційного застосування нормативних характеристик ґрунтів. Розроблено пропозиції з проєктування основ і фундаментів на набрякаючих ґрунтах. Методи опробовано на ґрунтах Судану.