ДОСЛІДЖЕННЯ ВТОРИННИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ ГЛИНИСТИХ ПОРІД НИЖНЬОГО КАРБОНУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Тунік, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Описано основні результати дослідження впливу вторинних перетворень на нижньокам’яновугільні глинисті породи на глибинах, що перевищують 3 тис. метрів. За допомогою силікатного, енергодисперсійного рентгено-флюорисцентного аналізу та електронно-мікроскопічних досліджень було вивчено структуру глинистих порід та визначено основні породотвірні компоненти в зразках керну. Дослідження показало наявність як фонових, так і накладених епігенетичних змін у вивчених зразках. Інтенсивність та різноманітність проявлених вторинних перетворень збільшується з глибиною. Підтверджено, що ущільнення глинистих порід зменшує їх пористість та покращує екранувальну здатність. При цьому наявність розсіяного алевритового матеріалу не впливає на значення пористості. Її зростання та, відповідно, погіршення якості глинистих покришок може зумовлюватись накладеним процесом каолінітизації. За складом мінеральних парагенезисів встановлено, що досліджені глинисті породи перебувають на стадії мезокатагенезу. Окреслено подальший розвиток досліджень з метою апроксимації мікроскопічних та геохімічних даних за допомогою розширеного комплексу ГДС.