СУЧАСНИЙ СТАН ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ МІКРОСЕЙСМІЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ПРОВЕДЕННЯМ ТА ЯКІСТЮ ГРП - Краснікова, О.; Лісний, Г.; Вижва, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Присвячено огляду особливостей обробки та інтерпретації даних мікросейсмічного моніторингу гідророзриву пласта (ГРП). Потреба у висвітленні напрямку робіт, пов’язаних з інтенсифікацією видобутку, зумовлена недостатньо розвинутою практикою застосування таких досліджень на території України. Розглянуто світовий досвід застосування мікросейсмічних спостережень та окреслено перспективи проведення таких робіт на території України. Значну увагу приділено розгляду особливостей обробки та інтерпретації даних мікросейсмічного моніторингу ГРП. Правильний вибір технологій пов’язаний із коректним урахуванням особливостей геологічної будови перспективної площі або родовища вуглеводнів, а також попередніх етапів розробки родовищ нафти і газу. Визначено шляхи використання світового досвіду мікросейсмічного моніторингу ГРП під час проведення таких робіт в умовах нафтогазоносних провінцій України.