НАЙДАВНІШІ ЕНДОФІТНІ ЯЙЦЕКЛАДКИ КОМАХ (РАННІЙ ПЕНСИЛЬВАНІЙ, СХІДНА УКРАЇНА) - Дернов, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
З відкладів моспинської світи (верхній башкир, нижній пенсильваній) Центрального Донбасу описано найдавніші у світі ендофітні яйцекладки комах. Відомостей щодо ендофітних яйцекладок комах із кам’яновугільних відкладів небагато. Найдавнішими з них, описаними в літературі на сьогодні, є екземпляри з верхів московського і найвищої частини гжельского ярусу Німеччини, а також верхів гжельского ярусу Франції і США. Описані у статті ендофітні яйцекладки комах є майже на 10 млн років давнішими за екземпляри, що відомі з верхів московського ярусу Німеччини. Вивчений матеріал походить з п’яти місцезнаходжень і чотирьох стратиграфічних рівнів. Територією досліджень є верхня течія ріки Велика Кам’янка (південна частини Луганської області, Україна). Породи зі слідами життєдіяльності комах утворилися в мілководно-морських, лагунних та озерних умовах. Яйцекладки комах відзначені на листових пластинках деревовидних лікопсид і кордаїтантових, а також рахісах птеридоспермів. Вивчені іхнофоссиліі належать до таких типів пошкоджень sensu (Labandeira et al., 2007): яйцекладки DT76, DT100, DT101, DT175. Переважна більшість вивчених яйцекладок походить з відкладів, що накопичились в умовах сильно зволоженої приморської алювіально-дельтової низовини, вкритої заростями напівводних членистостеблових (узбережжя озер, річок і розпріснених лагун), переважно деревовидних лікопсид (заболочені ділянки), а також птеридоспермів (припідняті ділянки області седиментації). Найімовірнішими продюсерами ендофітних яйцекладок є представники Odonatoptera, Palaeodictyopteroidea, Dictyoptera, Archaeorthoptera, Hemipteroidea і Orthoptera. Нові знахідки суттєво доповнюють викопний літопис ендофітних яйцекладок комах.