КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ІНФОГЕОЛОГІЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ТЕРИТОРІЙ ВІЙСЬКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Хрущов, Д.; Чумаченко, С.; Зацерковний, В.; Трофименко, П.; Сплодитель, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розроблено засади інфогеологічного моделювання територій військової діяльності (на прикладі одного з військових полігонів України) для інформаційного забезпечення досліджень та робіт щодо поводження з геологічною складовою досліджуваних територій. Основним методологічним інструментом досліджень є інформаційне моделювання. З огляду на переважно локальний рівень масштабності територій військової діяльності, головним методичним прийомом слугує комплексна еколого-геологічна модель. Методи, розроблені на принципах цієї парадигми, спрямовані на ліквідацію наслідків військової діяльності та відновлення територій збройних конфліктів. Наземні дослідження розроблено з використанням концептуальних моделей і, зокрема, перевіркою основних компонентів цих моделей, що націлені на ідентифікацію ними невизначеностей. Оцінка поширення факторів воєнно-техногенного навантаження хімічного походження у функціональних зонах та підзонах військового полігону здійснювалася на основі комплексного підходу до еколого-геохімічної оцінки забруднення територій інтенсивного воєнно-техногенного навантаження із застосуванням ландшафтного профілювання та імітаційного моделювання із врахуванням геохімічних і гідрометеорологічних умов. Проведений аналіз забруднення ґрунтів речовинами воєннотехногенного походження в місцях розташування функціональних підзон мішеневих полів військового полігону засвідчив, що на них значення концентрацій деяких забруднюючих речовин перевищує встановлені норми у 5–20 разів. Польові дослідження на військовому полігоні демонструють зональний характер забруднення, що групується навколо локальних підзон військового об’єкта, які залучаються до проведення та забезпечення заходів бойової підготовки з використанням озброєння і військової техніки, а також є головним джерелом факторів військово-техногенного навантаження на геологічне середовище. Перспективи подальшого розвитку напряму полягають у розробленні цілісної теорії інфогеологічного моделювання геологічного середовища територій військової діяльності, орієнтованої на оцінку різних типів впливів та загроз.