20-РІЧЧЯ СТУДЕНТСЬКОГО ОСЕРЕДКУ ТОВАРИСТВА ГЕОФІЗИКІВ-РОЗВІДНИКІВ У КИЇВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ! - Грищук, П. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Геологічна освіта є основою для підготовки фахівців з вивчення природних ресурсів. Раціональне використання надр – це база економічного розвитку України, особливо в умовах енергетичного переходу. Навчальні заклади надають широкий спектр дисциплінзпідготовкистудентівгеологічногоспрямування. Засобом дляотриманнядодаткових знаньє участьу міжнародних осередках. Поширення фахових товариств серед закладів та підприємств є світовою практикою у багатьох країнах світу. Існує кілька геологічних асоціацій, які співпрацюють з Україною у сфері наук про Землю. У Київському національному університеті імені ТарасаШевченка на кафедрі геофізики двадцять років тому було започатковано студентський осередок Товариства геофізиків-розвідників (SEG). Долучення до нових можливостей було цікавим та корисним для студентів і викладачів. За програмами SEG студенти отримали нову комп’ютерну техніку, геофізичну літературу, освітні курси, відвідування лекторів, участь у міжнародних симпозіумах, можливість проведення польових таборів, стипендії тощо. Члени студентського осередку SEG Київського університету робили доповіді про свою діяльність на міжнародних конференціях і в навчальних закладах, запрошували фахівців з геологічної галузі, брали участь у геологічних вікторинах та конкурсах серед іноземних студентів, проводили геофізичні дослідження тощо. Члени секції SEG організували міжнародні геологічні дослідження у різних регіонах України, де проводили геофізичні знімання з вивчення старовинних споруд м. Кам’янець-Подільський, гіпсової печери Вертеба та палеовулканів поблизу м. Ужгород. Упольових таборах взяли участь 49 студентів із 11 країн. Проводилися місцеві дослідження трубопроводів методами геофізики біля корпусу ННІ "Інститут геології" (м. Київ) та гори Тотоха, що у Київській області. Студенти виконували магніторозвідку, електротомографію, поверхневу сейсморозвідку, георадарні вишукування, геодезичні вимірювання та знімання з БПЛА. Діяльність осередку висвітлювалась на його зборах, де було зроблено понад 50 доповідей. За 20 років більше 100 студентів були членами секції SEG, яка стала основою для університетських гуртків AAPG та EAGE. У 2018 році Київський студентський осередок SEG було визнано найкращим у світі. Геофізична секція SEG зробила значну роботу з поширення геологічних знань і презентації Київського університету на міжнародному рівні.