УЛАМКИ ЕКЗОТИЧНИХ МЕТАМОРФІЧНИХ СЛАНЦІВ В ОЛІГОЦЕНОВИХ ВІДКЛАДАХ СІЛЕЗЬКОГО ПОКРИВУ (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ) - Цар M. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Метою дослідження є аналіз петрографічного складу уламків екзотичних метаморфічних сланців в олігоценових відкладах південнозахідної частини Сілезького покриву Українських Карпат та реконструкція їх можливого джерела живлення. Методологія включає петрографічний, седиментологічний та порівняльно-геологічний методи. Для досягнення цієї мети проведено польові дослідження в районі першої правої притоки потоку Гусний (с. Ужок, Великоберезнянський р-н, Закарпатська обл.) і виконано петрографічний аналіз відібраних зразків екзотичних метаморфічних сланців, які входять до складу олігоценових уламкових відкладів. Результати мікроскопічних досліджень показали, що екзотичні породи представлені слюдисто-кварцовим сланцем і гранат-мусковіт-біотит-плагіоклаз-кварцовим сланцем з незначним вмістом хлориту, карбонату та епідоту. Мінеральний склад та особливості структури/текстури дозволяють припустити, що ці гірські породи метаморфізовані в умовах зеленосланцевої та епідот-амфіболітової фацій. Подібні екзотичні уламки порід були зафіксовані польськими вченими в південно-східній частині Сілезького покриву Польських Карпат, де їхнє можливе джерело живлення пов’язують із палеохребтом Буковець, який був розташований між Дуклянським та Сілезьким басейнами Карпатського седиментаційного регіону. Наукова новизна. Вперше описано петрографічний склад і текстурно-структурні особливості уламків екзотичних сланців, що входять до складу олігоценових відкладів Сілезького покриву Українських Карпат (район с. Ужок, Українські Карпати). Зроблено висновок про схожість цих порід з екзотичними породами, які включені в олігоценові відклади Сілезького покриву Польських Карпат, що може свідчити про єдине джерело живлення.