ПРОГНОЗУВАННЯ ПОКЛАДІВ ВУГЛЕВОДНІВ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМПЛЕКСУ АТМОГЕОХІМІЧНИХ І ДИСТАНЦІЙНИХ МЕТОДІВ - Азімов, О.; Багрій, І.; Дубосарський, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Застосовуючи технологію структурно-термо-атмогеохімічних досліджень у межах П’ятигорівської площі Дніпровсько-Донецької западини, виконано комплекс робіт. Серед них: геоструктурний аналіз, морфоструктурний аналіз та структурне дешифрування даних космічного знімання, польові роботи з проведенням еманаційної та термометричної зйомок, лабораторний хроматографічний аналіз відібраних з підґрунтового шару проб газів, комплексна інтерпретація даних атмогеохімічних і дистанційних методів досліджень, прогнозування нафтогазоносності площі. Встановлено, що площа розташована у складних структурно-тектонічних умовах. В її межах фіксуються відносно "автономні" північна і південна зони аномальних газових виділень, визначено п’ять локальних ділянок складної конфігурації у плані, перспективних для подальших пошуків покладів вуглеводнів.