ЗАСТОСУВАННЯ БАЗИ ГЕОДАНИХ РЕЖИМНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ ЗА ГІДРОГЕОЛОГІЧНИМИ УМОВАМИ ТЕРИТОРІЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ ТА ЇЇ АНАЛІЗ - Черевко, І.; Зацерковний, В.; Трофименко, П.; Пампуха, І.; Попков, Б.; Гудак, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Підземні та ґрунтові води є найбільш динамічним і вразливим компонентом геологічного середовища, який у масштабі реального часу реагує на зміни природних і природно-антропогенних факторів та зумовлює виникнення і активізацію небезпечних геологічних процесів, зокрема таких, як зсуви, просідання, підтоплення та ін. З метою оцінки впливу різних чинників на розвиток і активізацію екзогенних геологічних процесів, у першу чергу найбільш швидкоплинних, окрім метеорологічних умов (кількість опадів, їх розподіл за сезонами року) беруться до уваги гідрогеологічні умови та найбільш мінливий з показників – рівень ґрунтових вод. Постійний моніторинг території вимагає розв’язання безлічі доволі складних різнопланових задач, у тому числі обґрунтованого і комплексного прогнозування розвитку змін під впливом фізичних, хімічних та біологічних факторів на основі сучасних інформаційних технологій. Зважаючи на те, що територія Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" має складний рельєф з перепадом висот з півдня на північний схід у реальних вимірах 74,5 м, для досягнення кінцевої мети необхідно вести постійний моніторинг та проводити протизсувні роботи, здійснювати заходи з відведення поверхневих вод, замінювати комунікації водопостачання та водовідведення, визначати вплив зміни режиму ґрунтових вод на стан території. Оптимізувати цей багатоплановий процес може геобаза даних, використання та ведення якої дозволить приділяти головну увагу вивченню гідрогеологічних умов, зокрема – режиму ґрунтових вод та характеру поширення водоносних горизонтів.