КОМПЛЕКСНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕОЛОГІЧНИХ/ГЕОТУРИСТИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ СКОЛІВСЬКИХ БЕСКИДІВ ЯК ПОКАЗНИКІВ ТЕКТОНО-СЕДИМЕНТАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ ЗОВНІШНІХ КАРПАТ - Гнилко, О.; Богданова, М.; Божук, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Представлено опис геологічної/геотуристичної екскурсії "вихідного дня" зі Львова в найближчу частину Карпат з оглядом відслонених відкладів Західноєвропейської платформи та Сколівських Бескид за маршрутом Львів – Миколаїв – Верхнє Синьовидне – Кам’янка – Львів. Подано комплексну характеристику геологічної позиції району маршруту. Описано основні геологічні об’єкти та пункти спостереження (зупинки) по ходу маршруту. Запропонований маршрут дозволить ознайомитись з цілим комплексом відкладів окраїни палеоокеану Тетис та давнього моря Паратетис, прослідкувати деякі індикатори початку росту Карпатських гір, а також побачити основну нафтогенеруючу товщу усієї Карпатської дуги. У пунктах спостереження 1 та 2 поблизу Миколаєва спостерігаємо міоценові мілководні піскуваті утворення Паратетису. Пункт 3 – це Угерське родовище газу в Передкарпатському прогині. У пункті 4 (Верхнє Синьовидне) відслонені літофації перехідної ланки між відкладами Тетису та Паратетису, причому відклади Паратетису тут виражені менілітовою світою (олігоцен) – основною нафтогенеруючою товщею Карпат. У пунктах 5 і 6 (потік Кам’янка) спостерігаємо найбільш глибоководні утворення Зовнішньокарпатського сегменту Тетису – продукти діяльності катастрофічних (у т.ч. турбідитних) потоків та фонової (гемі)пелагічної седиментації.