ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ГЕОЕКОЛОГІЧНИХ КАРТ НА ЕТАПАХ СТВОРЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ - Ляшенко, Д.; Цюпа, І.; Бабій, В.; Чехній, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розроблено схему забезпечення якості карт (на прикладі картографічних творів геоекологічної тематики) у процесі створення картографічних зображень, що проєктуються для широкого кола користувачів. Основними методологічними інструментами досліджень є концептуальне моделювання і метод експертного оцінювання. Досліджено підходи до формування концепцій якості карт та їхнього оцінювання: утилітаризм, консеквенціалізм, велферизм, принцип екологічної цінності. З огляду на важливість забезпечення якості карт геоекологічної тематики на всіх етапах життєвого циклу продукту головним методичним прийомом стає розроблена алгоритмічна модель. Визначено підходи, алгоритм і групи критеріїв дослідження якості карт геоекологічної тематики: внутрішня якість (з позиції виробника), показники зовнішньої якості (з позиції споживача), зокрема технологічні, споживчі критерії, наукова та суспільна цінність. У ході експериментальних досліджень запропоновано методику оцінювання низки споживчих характеристик карт геоекологічної тематики. Проведений експертний аналіз факторів, що впливають на оцінювання якості картографічного зображення, засвідчив, що ієрархія їхньої важливості вибудовується у такій послідовності: вдалий колорит, достатня контрастність зображення, компонування (розмір і розміщення елементів карти), підписи. Сформульовано особливості забезпечення якості геоекологічних карт у процесі їх створення та підвищення ефективності використання.