УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЯКІСНОГО СТАНУ ВОДОНОСНИХ ГОРИЗОНТІВ У БАСЕЙНІ РІЧКИ ПІВДЕННИЙ БУГ - Люта, Н.; Саніна, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Україна впроваджує правила інтегрованого управління водними ресурсами, передбачені Водною рамковою директивою ЄС, за басейновим принципом. Річкові басейни розглядаються як цілісні багатокомпонентні системи, для них розробляються плани управління, що містять аналіз існуючого стану водних ресурсів і заходи з поліпшення стану поверхневих і підземних вод. Отже, особливого значення набуває об’єктивне оцінювання поточного стану підземних вод і врахування умов їхнього формування. Метою статті є аналіз природних і антропогенних умов формування підземних вод у межах басейну Південного Бугу. Басейн Південного Бугу площею 63 700 км2 є єдиним річковим басейном І порядку, цілком розташованим у межах України, на території семи адміністративних областей. Зважаючи на різноманіття структурно-геологічних і фізико-географічних умов різних частин басейну, ресурси підземних вод розподілені нерівномірно. У статті проаналізовано природні умови формування ресурсів підземних вод, їхня захищеність від забруднення, зміни якості підземних вод основних водоносних горизонтів у процесі експлуатації водозаборів. Стисло охарактеризовано антропогенне навантаження, оцінено існуючий стан підземних вод і його зміни у просторі й часі. Установлено пріоритетність природних чинників у формуванні якісного стану підземних вод.