ОЦІНЮВАННЯ ФІЛЬТРАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ ВОДНОГО БАЛАНСУ ОЗЕРА ЛЕБЕДИНЕ (СУМСЬКА ОБЛАСТЬ) - Кошляков, О.; Диняк, О.; Чомко, Д.; Кошлякова, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Представлено кількісний аналіз зв’язку між поверхневими і підземними водами на території, прилеглій до озера Лебедине (Сумська область). Попередні дослідження не дають пояснення впливу та кількісної оцінки величини підземного стоку на коливання рівня озера. Авторами статті запропоновано розв’язання проблеми на основі розрахунку водного балансу. Наведено результати досліджень гідрогеологічних умов території поблизу озера та результати кількісного оцінювання підземної складової водного балансу. Установлено, що рівневий режим озера Лебедине обумовлений метеорологічними чинниками, рельєфом місцевості й умовами взаємозв’язку поверхневих і підземних (передусім ґрунтових) вод. Також установлено, що ґрунтові води в алювіальних відкладах на прилеглій до озера території відділені від водоносних горизонтів, що залягають нижче, потужним шаром водотривких гірських порід. Отже, тривала експлуатація згаданих водоносних горизонтів і комплексів з метою централізованого водопостачання не може бути безпосередньою причиною зміни природного водного балансу ґрунтових вод та озера. Також незначне антропогенне навантаження на прилеглій території не можна вважати чинником, що помітно впливає на природний водний баланс. Живлення ґрунтових вод на території досліджень відбувається за рахунок інфільтрації атмосферних опадів і перетікання поверхневих вод з озера у ґрунтові. Зміна рівня води в озері дуже швидко зумовлює зміну рівня води у ґрунтовому водоносному горизонті, і навпаки. За даними розрахунків, загальні втрати з озера на живлення ґрунтових вод становлять близько 207,1 м3/доба, або 75600 м3/рік. Отримані результати є основою для наукового обґрунтування проєктування системи локального моніторингу за станом ґрунтових вод на території, прилеглій до озера Лебедине.