НЕОТЕКТОНІКА ТА МОРФОСТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕЛЬЄФУ ПРАВОБЕРЕЖЖЯ СЕРЕДНЬОГО ПРИДНІПРОВ’Я - Іванік, О.; Тустановська, Л.; Гадяцька, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На основі комплексного структурно-морфометричного аналізу, методів дистанційного зондування Землі та просторового моделювання проаналізовано еволюцію різномасштабних морфоструктур правобережжя Середнього Придніпров’я. На основі створених структурно-морфометричних моделей виявлено особливості тектогенезу та морфогенезу впродовж неоген-четвертинного часу. Охарактеризовано регіональні та локальні структури та визначено амплітуди новітніх і сучасних рухів земної кори в їхніх межах. Підтверджено складний взаємозв’язок ендо- та екзогенного рельєфоутворення і охарактеризовано роль льодовикового впливу на формування рельєфу. Визначено характер взаємозв’язку між структурнотектонічними процесами та розвитком небезпечних геологічних процесів. Польовими геолого-геоморфологічними дослідженнями виявлено характерні структурно-тектонічні особливості блокових структур та їхній вплив на окремі фактори геоморфогенезу. Тектоно-геоморфологічне моделювання з урахуванням морфоструктурного аналізу проілюструвало формування рельєфу різних типів в умовах змінних ритмів ендо- та екзогенних процесів.